Har du flyttet for å studere? Da har du kanskje begynt å merke den tøffe hverdagen som selvstendig person med månedlige utgifter? Her gir vi sparetips til studenter, slik at du ikke må krype til korset og mase om penger fra mor og far.
Mat
Her er det veldig mye å spare på. Kjøper du økonomipakker vil du uten tvil spare i lengden. Spesielt om du kjøper store pakker med hvitost, brunost, skinke, leverpostei osv. I stedet for å kjøpe dyre brød, kan du spare mye på å bake selv. Ikke bare er det bedre, det er sunnere også. På den måten har du også bedre kontroll på hva slags produkter du får i deg. Mange kjøpbrød har tilsatt konserveringsmidler for å forlenge holdbarheten, dette er nødvendigvis ikke sunt for deg. Hjemmebakt brød gir deg også mer næring enn kjøpbrød, noe som kan gjøre deg mer skjerpet og konsentrert i en tøff studiehverdag.
Til middag kan pasta i form av makaroni, spagetti eller nudler være ganske rimelig og godt med en god saus til. Poteter er også svært billig, og bare fantasien setter en stopper her. Hva med fiskeboller med poteter? Det er godt, sunt og billig. Når man vil kose seg ekstra, trenger man ikke å kjøpe en dyr biff. Hjemmelaget pizza kan fungere utmerket til fredagskosen. Det er også en rett du kan fryse ned til en senere anledning.
Drikke
Vann er ikke bare nødvendig for å overleve, men også utrolig godt og uten tvil det rimeligste alternativet. Hvis du liker vann med smak kan du jo enten tilsette litt sitron eller en agurkskive. Ikke kast bort penger på brus eller iste. Dette er uansett veldig skadelig for tennene. Hvis du er helt avhengig av kaffe eller te, er det best om du lager denne selv i stedet for å kjøpe på kaffebarer. Noe som kan bli ganske dyrt i lengden.
Røyk og snus
At røyk og snus er pengeslukere er ingen hemmelighet. Du bør først som sist kutte ut dette om du vil spare penger. Dessuten er det fryktelig usunt og du kan bli syk av det. Spar penger og helsa, slutt å røyk!
Deltidsjobb
Om du har tid og mulighet, bør du vurdere å skaffe deg en deltidsjobb. Det skal ikke så mange arbeidstimene til før du får en grei ekstrainntekt i tillegg til studielånet. Bare husk å sjekk at du ikke tjener for mye på deltidsjobben slik at det går utover studielånet, da går vinnga opp i spinninga. Dette finner du opplysninger om på Lånekassens nettside.
Lån
Som student er det ikke særlig lurt å ta opp et lån med mindre man vet at man klarer å betjene det. Hvis det er en ting du vil ha, anbefaler vi heller at du sparer eller ønsker deg det i f.eks bursdagsgave. Har du derimot bestemt deg, og du vet at økonomien din takler det, så skal det ikke være noe problem for deg å ta et lite lån.
Budsjett
Sett opp et budsjett som gir deg oversikt over hvilke inntekter og utgifter du har hver måned. På den måten får du bedre kontroll på økonomien din og du vet hvor mye penger du har til rådighet. Her kan du laste ned vår budsjettmal helt gratis.
Spar
De månedene du har penger til overs, bør du legge av noe til sparing. Det kan fungere som en buffer og redde deg fra økonomiske vanskeligheter om det f.eks skulle dukke opp en uforutsett utgift.