Føler du at du bruker for mye penger? Det er du ikke alene om. Les våre 44 generelle sparetips og se at du kan med noen enkle grep spare massevis av penger hver måned.
En trenger ikke slutte å leve om man ønsker å spare penger, man kan bare være litt mer bevisst på de valgene man tar i hverdagen og på den måten spare penger.
Mat og husholdningsartikler
1. Lag handleliste. Ved å skrive handleliste kjøper du som regel kun det du trenger.
2. Utnytt butikkenes tilbud. Les reklamen du får i posten fra matbutikker o.l. og skriv ned tilbudene som er aktuelle for deg på handlelista.
3. Handle stort én gang i uka. Det er ingen hemmelighet at man blir fristet på butikken, handler du kun én gang i uka, blir du utsatt for mindre fristelser.
4. Ikke handle på tom mage. Går du på butikken mens du er sulten, risikerer du å handle mye mer enn planlagt.
5. Lag matpakke til skole/jobb. Det er mye billigere enn å kjøpe lunsj hver dag.
6. Frys ned mat. Da slipper du også å kaste mat fordi du ikke rakk å spise det før det gikk ut på dato. Lag gjerne store middager slik at du kan fryse ned og ha middag til en annen gang. Rester bør aldri kastes! Dagens gryterett kan være godt på brødskiva eller som pizzafyll i morgen.
7. Lag middag selv. Selv om du bor alene, bør du lage middag i stedet for å spise på restaurant eller hente takeaway. Det er ikke så gøy å lage masse mat bare til seg selv, et godt tips er å planlegge med venner at dere lager middag sammen noen dager i uka.
8. Bak selv. Kjøpbrød er ofte dyrt og fullstappet av forskjellige stoffer en ikke kan uttale en gang. Baker du selv sparer du penger og får mer kontroll på hva du putter i deg.
9. Såpe. Når det begynner å bli lite såpe igjen, kan du fylle litt vann i såpedispenseren og riste litt på den. På denne måten får du brukt opp alt samtidig som du sparer penger i lengden.
10. Poser. Kjøp et tøynett du kan bruke om igjen når du handler. 1 krone her og 1 krone der blir fort mange penger i løpet av et år.
11. Kjøp billigmerker. Innse det, det er unødvendig å betale 40 kr for 6 ruller med dopapir. Det er faktisk 30 kr rett i dass. Det finnes veldig mange produkter fra billigmerker som fungerer minst like bra. Det gjelder spesielt tørrvarer, dopapir, såpe, q-tips, bomullpads, kjøkkenpapir, brødposer, plastfolie osv.
12. Pant flasker! Spør også venner eller familie om de har flasker liggende, en fin måte å tjene noen ekstra kroner.
Strøm
13. Skru ned varmen i de rommene du ikke bruker til vanlig. Det er unødvendig å ha masse varme på i rom man vanligvis ikke bruker.
14. Skru ned varmen når du er på jobb og på natten. Det er ikke nødvendig å ha masse varme på når du er på jobb eller mens du sover. Man sover dessuten bedre når det er litt kjøligere i rommet.
15. Ikke «fyr til kråka». Det er bedre å sjokklufte enn å ha et vindu oppe over lengere tid. Man bør lufte i ny og ne, da frisk luft varmes lettere opp enn gammel innestengt luft.
16. Skru av lysene i de rommene du ikke er i. Det er ikke mye poeng i å ha lys på når du selv ikke er i rommet.
17. Trekk for gardinene. Selv om vinduene er nye, kan de lekke litt luft, spesielt på vinteren. Trekk ned rullegardinen eller trekk for gardinene på natten.
18. Tenn levende lys. Det gir både lys og varme. Dessuten er det fryktelig koselig!
19.Investér i en takvifte. Varmen stiger og samler seg opp under taket. Skaff deg en takvifte å få sirkulasjon i lufta, dermed fylles hele rommet med varme.
Bil og drivstoff
20.Ikke la bilen gå på tomgang. Da sparer du både drivstoff og miljøet.
21. Fyll bensin i slutten av uka. Prisene synker i løpet av uka, så vi anbefaler at du fyller på søndager.
22. Bruk motorvarmer. På vinteren bør du bruke motorvarmer, da bruker bilen mindre drivstoff til å starte opp og bli varm.
23. Utnytt nettverket ditt. Har du en mekanikervenn kan det være smart å la han se på eventuelle feil før du bestiller time på verksted. Du kan også betale litt til denne vennen for å ta en vanlig service, noe som kan være svært dyrt på verksted.
24. Sjekk flere forsikringsselskap og de prisene de har. Mange betaler unødvendig mye i forsikring fordi de enkelt og greit ikke orker å ta seg bryet ved å bytte. Forsikringsselskapet gjør nesten hele jobben for deg, så det er ingen unnskyldning.
25. Bor du nært butikken? Ta føttene fatt eller hiv deg på sykkelen. Du sparer penger på drivstoff og får deg en luftetur i samme slengen.
26. Kjør pent. Kjører du jevnt, bruker bilen mindre drivstoff.
27. Har du mulighet bør du selge bilen og ta kollektivt i stedet. Da sparer du penger på evt. billån, drivstoff, forsikring, årsavgift og for ikke å snakke om alle pengene som går til service/reparasjoner.
Klær
28. Kjøp brukt. Enten på nett, Fretex eller av venner.
29. Kjøp klær på salg. Kjøp vinterjakke på våren/sommeren, da har de fleste butikker tilbud.
30. Sy om. Sy om en gardin til en kjole eller sy på ekstra detaljer på et kjedelig plagg. Det finnes mange hobbybutikker som har klesdekor til en billig penge. På denne måten har du et helt nytt plagg uten å ha brukt særlig mange penger. En fin hobby er det også!
31. Ha byttekvelder med venner. Har du ikke syferdigheter, kan en byttekveld vært lurt. Det er gratis og gøy! Det er mange som har klær i skapet som aldri brukes.
32. Bruk gavekort. Altfor mange gavekort går ut på dato. Har du ikke mulighet å bruke det selv, kan du gi det i gave eller selge det til en annen som kanskje får brukt det.
Trening
33. Dusj på treningen. Varmt vann er dyrt, men du betaler heldigvis ikke ekstra for å dusje etter treningen, så her kan du dusje med god samvittighet!
34. Unngå støttemedlemskap. Det er dyrt å trene hos et studio, er du bare støttemedlem bør du avslutte medlemskapet. Du kan f.eks jogge helt gratis i guds frie natur!
35. Utstyr. Treningsutstyr er dyrt, men ofte vanskelig å komme unna. En bør f.eks ha skikkelige joggesko om man jogger ofte, slik at man ikke ødelegger beina. Vær oppmerksom på tilbud og salg
Mobil
36. Unngå lokketilbud. Selv om mobilen er billig, er ofte det påkrevde abonnementet dyrt. Spar penger så du kan kjøpe ny mobil uten abonnement, på den måten kan du også velge et abonnement som er mye billigere.
37. Bytt mobilabonnement. Mange får mobilregning på flere tusen hver måned. Hvis du undersøker litt, er vi ganske sikre på at du finner et mobilabonnement som er mye rimeligere. Det nye selskapet gjør som regel hele byttejobben for deg.
Øvrige sparetips
38. Selv om man har halv skatt i desember, blir det ofte svært dyrt å handle alle julegavene i denne måneden. Start allerede i januar og utnytt butikkenes nyttårssalg. Er du flink å kjøpe alle julegavene spredt utover året på diverse salg, sparer du både tid og penger. Dessuten får du bedre råd i desember og kan kanskje spare litt mer?
39. Opprett en bufferkonto i nettbanken din (er som regel helt gratis). Spar litt hver måned til denne kontoen. Om det skulle dukke opp en uforutsett utgift kan du bruke penger fra denne kontoen uten at du kjører økonomien din i grøfta.
40. Ved å lage et budsjett får du oversikt fra måned til måned hvor mange utgifter du har i forhold til inntekter. Et personlig budsjett hjelper deg å få kontroll på økonomien. Vi har laget en budsjettmal du kan laste ned helt gratis, klikk her.
41. Legg av penger til regninger. Det er ikke alle faste regninger som forfaller hver måned. Eksempelvis sender Lånekassen ut regning hver tredje måned. I stedet for å betale hele summen hver tredje måned, kan du dele denne summen på tre og legge av beløpet hver måned på en regningskonto. Når regningen kommer kan du betale alt uten at det ruinerer deg den måneden.
42. Mange forsikringer har årspremie, men mange forsikringsselskap er villige til å sende ut månedlige regninger, spør om dette hos ditt forsikringsselskap.
43. Har du mange smålån og/eller kredittkortgjeld, anbefaler vi at du prøver å få refinansiert dette. Refinansiering fungerer slik at du tar opp et nytt lån som betaler ned all annen gjeld du har. Da har du kun ett lån å forholde deg til og da naturligvis også færre gebyrer. Et refinansieringslån gir ofte lavere rente også. Kontakt banken din vedrørende dette. Får du godkjent en slik lånesøknad gjør ofte banken hele jobben for deg med nedbetalingen av de gamle lånene.
44. Har du mange verdifulle gjenstander du ikke bruker? Selg disse på et bruktmarked og tjen noen kroner.
Eksempel
I dette eksempelet har vi tatt for oss en måneds forbruk for én person. Vi tar for oss de vanligste utgiftspostene en person kan ha én måned.
Ubevisst forbruk | Bevisst forbruk | |
---|---|---|
Mat og husholdningsartikler | 4000 | 2000 |
Strøm | 800 | 500 |
Bil og drivstoff* | 3500 | 3000 |
Klær | 1500 | 200 |
Trening | 500 | 0 |
Mobil | 1500 | 500 |
Gjeld** | 2000 | 1500 |
Til sammen | 13 800 | 7700 |
* Billån på 2500 kr, forsikring på 500 kr og drivstoff til 500 kr
** 1000 kr i forbrukslån, 1000 kr i kredittkortgjeld. Gjelden er refinansiert i kolonnen for «bevisst forbruk».
I dette eksempelet har altså en person klart å spare inn hele over 6000 kr fra en måned til en annen. Vi kan ikke garantere for at du klarer å spare like mye, men ved å følge våre sparetips kan du kutte en god del ned på forbruket ditt. Og når man sparer penger, kan man lettere unne seg noe gøy av og til, f.eks en konsert eller en liten reise man lenge har drømt om.