Kategori: Sparetips

spare-pengerHar du en drøm om en flott ferietur, ny bil eller nytt sportsutstyr? Ikke alle har en romslig nok økonomi til å bare foreta slike innkjøp. Da må man spare, og det er ikke alltid like lett.

Det første man må gjøre for å finne ut av hvordan spare penger, er å få en oversikt over egen økonomi. Hvis du ikke vet hvor pengene dine forsvinner, og har liten kunnskap over hvor store de ulike utgiftspostene dine er per måned, så blir det også vanskelig å vite hvor mye du faktisk klarer å spare i løpet av måneden.

Sett opp et budsjett, så skaffer du deg lett en slik oversikt. Dermed kan du se hvor pengene går, og hvor det kan være lurt å prøve å kutte utgiftene.

Når budsjettet er klart vil det være lurt å sette seg både kortsiktig og langsiktige sparingsmål. Det langsiktige målet du setter deg er naturlig nok der du vil ende med sparingen din. Kanskje er det egenkapital til bolig, kanskje er det penger nok til ferieturen. De kortsiktige målene kan for eksempel være å kutte matbudsjettet med 1000 kroner i måneden, slik at man får spart tilsvarende sum.

Matbudsjettet er et av de aller beste tipsene når man snakker om hvordan spare penger. Det er en kjennsgjerning at det å handle ofte og lite i de aller fleste tilfellene er dyrere enn store, få innkjøp per måned. Ukesmenyer og handlelister kan utgjøre en stor forskjell på matbudsjettet i løpet av en måned.

Et annet kortsiktig mål kan også være å skaffe seg en liten bi-inntekt for en periode, om det lar seg gjøre. Har du mulighet til en kveld eller to i måneden med ekstraarbeid, og setter av hele lønna fra dette i en sparekonto, så kan sparingen virkelig skyte fart. Man må selvsagt være forsiktig med å ikke brenne alt kruttet man har på to jobber. Greier du det i noen måneder, kan derimot det langsiktige målet være nærmere enn du tror.

Det er mange som spør seg om hvordan spare penger. En bevisstgjøring av egen økonomi, og oversikt over inntekt og utgift er blant de viktigste tingene man kan foreta seg for å vite hvordan man skal nå sine sparingsmål.