Er det bedre å spare penger mens taket råtner og vinduet på rommet til barna trekker – eller burde man kanskje se om det er mulig å låne noen slanter hos banken? Sistnevnte vil være gunstig for de aller fleste, ettersom det for mange viser seg å være vanskelig å spare penger til oppussing. Det behøver nødvendigvis ikke være så dyrt, kanskje vil det nesten ikke være merkbart med et lite lån til oppussing.
Utvid boliglånet
Mange kjøpte bolig på 90-tallet, og siden den gang har det vært en enorm prisøkning. Boligen din kan være verdt så mye som tre ganger summen du betalte for noen tiår siden, så her kan det være modent for å gjøre endringer på lånet. Ved å gjøre dette kan du få en mye lavere rente, og banken kan si at det er rom for å låne mer penger.
Du får altså ikke mindre i lån ved å gjøre som nevnt ovenfor, men istedet for å ta opp et nytt lån til oppussing og betale mer renter, øker man lånesummen på boliglånet. 100 000 til her vil neppe utgjøre noen stor forskjell for familiens økonomi, men et forbrukslån med den samme summen vil utgjøre tusenlapper i forskjell.
Så liten kan forskjellen være
Ved å ikke ta opp et eget lån til oppussing kan summen bli nesten umerkelig. La oss tenke at du ønsker å leie 150 000kr til å pusse opp kjeller og loftstue. Dere har 600 000 i boliglån, og betaler dermed 5400kr i måneden. Vet å utvide lånet – og kanskje nedbetalingstiden – kan det nye terminbeløpet bli på 6800kr. Altså betaler du litt over tusenlappen ekstra i måneden for de nye rommene dine. Denne løsningen må da være langt bedre enn at man sliter med et gammelt hus?
Dersom boliglånet allerede er toppet kan det bli vanskelig, og hvis man nylig har kjøpt bolig. Da er det sparing som gjelder, for et forbrukslån kan fort bli dyrt i lengden.