Å låne penger hos en bank har aldri vært gratis. De tar betalt i form av renter og gebyrer, det er dette bankene tjener penger på.
Renten er først og fremst den høyeste kostnaden ved et lån. Selv 1-2% i forskjell har mye og si, spesielt om det er snakk om høye lånesummer. La oss si at du låner 250 000 kr med en rente på 13% og med en nedbetalingstid på 12 år. En rente på 10% på samme lånet ville spart deg hele 90 000 kr. Dette er verdt å ha i bakhodet når man vurderer å søke om lån. Et forbrukslån har ofte høy rente, men undersøker du flere banker, kan du være heldig å finne en bank med en nokså gunstig rente.
Bankene tar også betalt i form av gebyrer. Etableringsgebyret er en engangskostnad og ligger normalt fra 500 – 1000 kr. Dette varierer veldig fra bank til bank. Har du planer om å låne en lav sum penger, bør du se etter en bank som tilbyr et lavt etableringsgebyr. Termingebyr er et gebyr du må betale hver gang du betaler et avdrag på lånet. Det pleier å ligge på rundt 40 kr i måneden og skal dekke administrasjonskostnadene banken har ved å låne deg penger.
Kostnader ved et lån varierer veldig fra bank til bank. Noen banker har høy etableringsgebyr, mens andre igjen kanskje ikke har termingebyr i det hele tatt. Kostnadene avhenger også i stor grad av din økonomi, hvor mange penger du ønsker å låne og hvor lang nedbetalingstiden er. Som du skjønner kan det være lurt å sjekke ut flere banker før du bestemmer deg for å søke om lån. Du kan spare mye ved å sammenligne disse kostnadene hos flere banker. Vi anbefaler deg å søke om lån hos et par banker, så får du se de faktiske kostnadene. Du er ikke forpliktet å ta begge lånene, du velger ganske enkelt det tilbudet som er best for deg.
Husk også at jo lengere nedbetalingstiden er, jo dyrere blir lånet. Du vil ikke heller ha for kort nedbetalingstid, slik at du nesten betaler deg ihjel hver måned. Det gjelder å finne den gyldne middelvei.