Dette er et spørsmål som man ofte lurer på når kontoen begynner å nærme seg null, eller man behøver en større sum til et prosjekt eller lignende. I de aller fleste tilfeller vil det være mulig å låne penger, men hvor lurt er det dersom man allerede har et par utestående kredittkortregninger, eller sliter med å betale faste utgifter?
Hvor mye kan jeg låne?
Heldigvis hjelper banken din deg med å finne ut hvor mye du kan låne. Som oftest er dette basert på inntekten din, eller deres hvis du har samboer. For å få et visst innblikk i hvor mye budsjettet tåler kan du bruke lånekalkulatoren hos DinSide for å regne ut en eventuell lånesum.
Kan jeg låne – er et relativt vanskelig spørsmål. Så lenge man har inntekt som er liknet (du har betalt noen kroner i skatt), så vil det ikke være noe problem å skaffe seg et forbrukslån. Du behøver ikke engang ta turen til banken,
for det finnes banker på internett som behandler søknaden din automatisk og betaler ut lånepengene innen få dager. Kravene til å låne penger er enkle – du må være gammel nok og du må tjene nok penger. Hvordan de ulike bankene praktiserer dette er svært forskjellig, så det vil for de aller fleste være enkelt å søke om lån.
Men er det alltid lurt å låne?
Selv om du kan det, vil det ikke si at du har inntekt nok som er tilstrekkelig til å betale tilbake pengene. Husk at med ethvert lån kommer det renter, og de vil komme i tillegg hver måned. Ofte er det så mye som 20 prosent av lånebeløpet, over noen år blir det snakk om mye penger. Derfor er det kanskje ikke så lurt å ta opp et dyrt lån bare for å kjøpe ny sofa, eller for å oppgradere bilen. Sett heller av noen kroner hver måned så får dere råd til sydenturen uten å måtte betale i dyre dommer for å ta opp et lån.