Kategori: Lån

kontrakt lånDet er ingen hemmelighet at et forbrukslån kan løse mange problemer, det kan også i mange tilfeller øke levestandarden og forenkle hverdagen din. Har kanskje datamaskinen din kræsjet og du trenger en ny? Det tar ikke lang tid før man skjønner at man ikke kan leve uten en PC i dag. Alt foregår via internett, bare det å betale regningene sine kan bli en utfordring uten PC. Men det er noen ting du bør ha i bakhodet før du søker om et forbrukslån.

Renten

Det har aldri vært gratis å låne penger hos en bank eller et låneselskap. De tar betalt i form av renter og gebyrer. Dette varierer veldig fra bank til bank. Det er stor konkurranse i markedet, og som følge av dette har mange satt disse kostnadene ned for å tiltrekke seg kunder. Det første du bør gjøre er å velge deg ut noen banker du kunne tenkt deg å søke lån hos. Finn ut hvilken effektiv rente disse bankene kan tilby. Sammenlign og se hvem som er best. Den effektive renten kan være alt fra 9 – 30%, så her er det stort sprang i kostnadene.

Husk at mange markedsfører en lav nominell rente for å tiltrekke seg kunder, denne renten kan du se bort i fra. Det er den effektive renten som er viktigst, siden den viser hva lånet vil koste deg. Om renten er oppgitt månedlig, må du gange denne med 12 for å få den årlige renten.

Vær oppmerksom på at renten banken oppgir ikke alltid gjenspeiler det du får tilbudt. De reklamerer ofte med den beste renten de kan tilby, men har du lav inntekt og/eller flere lån fra før av, vil de ikke kunne gi deg den beste renten. Det avhenger helt av din personlige økonomi. Derfor bør du også søke ohos flere enn én bank, for å se hva de faktisk kan tilby deg. Du er ikke forpliktet til å ta lånet før du har signert gjeldsbrevet.

Tenk deg godt om

Før du søker bør du også være rimelig sikker på at du klarer å betjene et lån. Lag et budsjett (last ned budsjett gratis her) som gir deg kontroll og oversikt over din inntekt minus alle utgifter. På denne måten ser du hvor mye du har disponibelt hver måned og om du faktisk har råd til å låne.

Nedbetalingstiden

Velger du et lån med lang nedbetalingstid, vil du få et mindre avdrag hver måned. Det forenkler nedbetalingsperioden for deg, du vil ikke betale deg i hjel på høye avdrag. Men husk at jo lengere nedbetalingstid, jo dyrere blir lånet. Du kan ende opp med å betale masse tusen mer tilbake til banken. Jo kortere nedbetalingstid, jo billigere lån. Her bør du finne en middelvei som fungerer bra for deg.

Søk på internett

Når det gjelder selve søknaden, kan den gjøres elektronisk på nett hos veldig mange banker. Det er lettvindt og du får svar rimelig kjapt. Pengene vil også bli overført ganske raskt til deg. Søker du på internett er det også lettere å søke hos flere. Du kan selvsagt avtale et møte i en fysisk bank om du ønsker det, men det tar ofte noe lengere tid.

Les alltid lånebetingelsene før du signerer gjeldsbrevet.

Fleksibilitet

Noen banker tilbyr fleksible lån. Da kan du variere størrelsen på avdragene, slik at du kan betale mer tilbake de månedene du har ekstra penger og mindre når du kanskje har litt dårligere råd. Sjekk med banken om de tilbyr dette.

Ønsker du å låne et lite beløp, bør sjekke om et kredittkort kan være nok for deg.

Sjekkliste

– Sjekk flere banker og sammelign priser
– Sjekk den effektive renten hos de forskjellige bankene
– Sjekk totalkostandene på de lånene du sammenligner
– Sjekk om renten er fast eller frytende
– Sjekk om banken har elektronisk signering av gjeldsbrevet (da går det enda fortere)
– Sjekk om du har mulighet å betale mer de månedene du har mer penger