Her skal vi presentere de enkle, men ganske viktige forholdsreglene du bør ta når du betaler med kort, enten det er i butikken, i utlandet eller på nett. Med disse tipsene og rådene i bakhodet, kan du unngå svindel og tyveri. Skulle uhellet allikevel være ute, forteller vi hvordan du bør gå frem.
PIN koden
Denne er personlig og bør aldri deles med noen. Ingen bedrifter eller offentlige etater, ikke en gang banken, vil noen gang be deg oppgi denne koden. Papiret hvor PIN-koden din blir oppgitt, bør makuleres straks du har lært koden utenat. Oppbevar aldri kort og kode sammen f.eks i lommeboka. Konsekvensene kan bli katastrofale for deg om du skulle miste lommeboka.
Hvilket kort du bør bruke
Bruk alltid det kortet som har lavest kostnader. Mange har flere typer kort og du bør være bevisst på hvilke kort som lønner seg å bruke i ulike situasjoner. Eksempelvis gir noen kredittkort gode rabatter på møbler og drivstoff, mens noen kredittkort gir deg reiseforsikring om du betaler over halve reisen.
Beskytt deg mot virus
De fleste har en PC hvor de logger inn i nettbanken. Du bør sørge for at datamaskinen er tilstrekkelig beskyttet mot virus og andre angrep. Det finnes mange gratisprogrammer som fungerer bra og som beskytter deg mot at noen skal få tilgang til dine personlige opplysninger og nettbank.
Unngå useriøse selgere/nettbutikker
Du bør være kritisk til å betale penger til useriøse selgere. Her i Norge skal alle foretak være registrert i Brønnøysundregisteret. Med organisasjonsnummeret kan du finne regnskapsopplysninger på nett (gjelder kun AS). Ser at du at bedriften har dårlig økonomi, bør du holde deg unna.
Det samme gjelder finansielle tjenester. For å kunne selge finansielle tjenester her i Norge, må selskapet ha konsesjon fra Finanstilsynet. Finanstilsynets register inneholder dessuten informasjon om alle foretak og personer som er under tilsyn.
Hos forbrukerombudet.no kan du lese hvilke type svindelmetoder som er mest vanlig å utsettes for. Vi anbefaler at du leser disse.
Handle kun hos nettbutikker du stoler på og som du vet er seriøse. Foreta et kjapt søk på nett om du er usikker, veldig mange privatpersoner deler sine erfaringer på nett i diverse forum.
http://no.theshoppingassistant.com/ kan hjelpe deg å finne ut om en nettbutikk er til å stole på.
Sjekk også prisen på frakt og dine rettigheter hva angår retur og reklamasjon før du kjøper noe.
Betal med kortet selv
Ofte når man er på restaurant kan det være at personalet tar med seg kortet og betaler for deg. Unngå dette hvis du vil betale helt trygt. Har de ikke mulighet å la deg betale selv på kortterminalen, bør du aller helst betale kontant. Dette gjelder spesielt i utlandet, da sjansen for å bli svindlet der er større.
Kontroller alltid at du belastes for riktig beløp
Når du kjøper en vare eller tar ut penger betaler du ikke bare et gebyr til kredittkortselskapet, men også til brukerstedet. For å unngå ubehagelige overraskelser, bør du sjekke disse på forhånd.
Dobbelsjekk alltid at beløpet er riktig før du taster inn PIN koden eller signerer. Straks du har gjort det, har du akseptert kjøpet.
Ta vare på viktige kvitteringer
Du bør ta vare på kvitteringer, ordrebekreftelser o.l. Dette er din dokumentasjon på kjøpet og fungerer som bevis om det skulle oppstå en tvist. Kontrollér at beløpet på kontoutskriften at belastet beløp stemmer med kvitteringene.
Kontakt kredittkortselskapet ved mistanke eller tap
Mistenker du at du har blitt feilaktig belastet eller har mistet kortet, bør du umiddelbart kontakte kredittkortselskapet ditt. Hvis kortet er mistet, må det sperres fort. Derfor bør du alltid ha med deg telefonnummeret til sperretjenesten med deg når du f.eks er ute å reiser.
Oppdager du feil eller transaksjoner du ikke kjenner til, trenger ikke du betale for dette. Kontakt alltid kredittkortselskapet/kortutsteder straks du mistenker at noe er feil eller du er belastet for et beløp du ikke kjenner til.