Det er et hav av forskjellige banker og låneselskaper der ute som vil låne deg penger. De aller fleste opererer med forskjellige kostnader, og du kan spare ganske mange penger på å velge den banken som kan gi deg det billigste forbrukslånet. Her skal vi gi deg råd slik at du kan velge den banken som tilbyr billigst lån.
Den effektive renten
Før du setter deg ned å søker, bør du sjekke flere banker og låneselskaper. Du bør sammenligne prisene de har og da spesielt den effektive renten. Jo lavere denne er, jo lavere vil totalkostnaden på lånet være. Du kan søke forbrukslån hos flere banker for å se hva de faktisk tilbyr deg, du er ikke bundet til å ta alle disse lånene. Det er nemlig slik at bankene ofte markedsfører seg med den beste renten de kan gi, og det er ikke alltid de kan gi deg denne. Det avhenger av inntekten din, alderen din, likviditeten din og ikke minst om du har betalingsanmerkninger. Alt dette blir vurdert hos de bankene du søker hos. På grunnlag av dine opplysninger kan de skreddersy et lånetilbud til deg.
Sikkerhet eller medlåntaker/kausjonist
For at du skal finne et billig forbrukslån, kan en medlåntaker eller kausjonist være med på å få renten ned. Bankene ser det som svært positivt at du har medlåntaker eller en kausjonist som sier seg villig til å overta lånet om du skulle få betalingsproblemer. Hvis du ikke kjenner noen eller har noen i familien din som ønsker å stille opp, kan du stille sikkerhet i boligen eller bilen om du har mulighet til det. Risikoen ved å låne deg penger synker betraktelig om du kan stille sikkerhet til banken. De vil også kunne gi deg bedre betingelser generelt på lånet.
Nedbetalingstid
Det sier seg selv egentlig, jo lengere nedbetalingstiden er, jo dyrere blir lånet. Det frister kanskje med lave månedsavdrag, men dette resulterer i at lånet ditt blir dyrere. Du vil heller ikke ha for kort nedbetalingstid, da det kan føre til at du betaler altfor mye på månedsavdragene. Du kan risikere å få betalingsproblemer når avdragene er for høye. Hvis du f.eks blir tilbudt 15 års nedbetaling, er du ikke nødt å akseptere det. Du kan kreve å få denne forkortet. Skulle banken være vrang på dette og nekte å gi deg kortere nedbetalingstid, kan du løse det hele ved å betale mer inn på lånet hver måned (hvis banken du søker hos tilbyr fleksible lån) Regn ut hvor mye du kan klare å betale ekstra, for at lånet skal være billigst mulig for deg.