Når man skal låne penger vil det naturligvis være gunstigere for din egen del dersom du kan stille noe som sikkerhet eller har spart opp en egenandel for lånet. Hvis dette ikke er mulig kan det i enkelte tilfeller være vanskeligere å få lån, og man vil for eksempel ikke få et boliglån i det hele tatt. Men dersom du skal låne penger til en bil er det fullt mulig å få finansiert hele bilen via en bank.
Dårligere betingelser
Det er altså viktig å være klar over at dersom du skal ta et billån uten egenkapital så vil renten bli en del dyrere enn dersom du hadde finansiert noe av bilen selv. Sånn sett kan det være greit å spare opp noen tusenlapper før man eventuelt går til anskaffelse av bil. Samtidig stilles det også mer krav til deg og din inntekt dersom du ikke klarer å stille med noen egenandel.
Hvis man stiller med egenkapital kan man få et billån som er så billig som under 5% i rentekostnader. Dersom bilen skal finansieres 100 prosent fra banken vil renten ofte stige opp mot 7% eller enda høyere, så det blir noen tusenlapper ekstra i renter hver eneste måned. Uansett er det jo et svært gunstig alternativ dersom man ikke har egenkapitalen klar.
Bruke forbrukslån som egenkapital
Et alternativ slik at man kan ta et billån med egenkapital kan være å ta opp et mindre forbrukslån som skal fungere som egenkapitalen. Dette kan være en løsning dersom man ikke får innvilget søknaden uten egenkapital, men kostnadene vil naturligvis bli langt større ettersom renten på egenkapitalen da gjerne vil være på 15% eller høyere.
Konklusjonen er at det beste er å spare selv, og deretter lar man banken hjelpe en med finansieringen. Fullfinansiering kan være gunstig for nyetablerte som ikke har rukket å spare opp penger på konto, og med lang nedbetalingstid vil ikke terminbeløpene bli uoverkommelig høye.